Search

Ateliers

Sinds 2007 werken we op de Kimkiel met atelieronderwijs. We hebben gekozen voor dit type onderwijs omdat we het belangrijk vinden dat de kinderen hun eigen talenten zo goed mogelijk en op hun eigen manier kunnen ontwikkelen.

In een schooljaar werken we met 4 thema’s. Vanuit die thema’s bedenken de leerkrachten zelf hun atelier. De meeste ateliers bestaan uit 4 hoeken waarbij het kind zelf mag kiezen in welke hoek hij of zij wil werken. In de ateliers zijn de kinderen veelal praktisch aan het werk, door te onderzoeken, waar te nemen, te experimenteren en te ontwerpen. We vinden het belangrijk dat de kinderen een stukje kennisoverdracht krijgen, maar bovenal ook zelf aan de slag gaan en zelf mogen ervaren. De leerkracht is dan als een soort coach om de kinderen te helpen en als dat nodig is te sturen.   

De gemaakte werkstukken bewaart ieder kind in zijn of haar portfolio. Na elk thema wordt deze weer aangevuld. De leerling kijkt samen met de leerkracht welke werkstukken in het portfolio komen. Zo wordt het portfolio een persoonlijk document die ze hun gehele schoolloopbaan bij zich houden.